Sperm değerleri hesaplayıcı

Halen test aşamasındadır

sperm DNA hasarı

Sperm eksikliği veya sperm düşüklüğü, spermin sayı, hareket veya şekillerinde bozukluk olmasıdır. Bu durumu saptadığımızda öncelikle hastada ameliyatlık bir durum var mı bu araştırıyoruz. Eğer varsa ameliyat ile, yoksa ilaç tedavisi ile sperm normale getiriyoruz. Sperm düşüklüğü çaresi olan bir durumdur.

Murat Mermerkaya – DoktorTakvimi.com Op.Dr.Murat Mermerkaya

Sperm düşüklüğü olup tedavi ile hamile kalan hastalarımızın yorumlarını okumak için tıklayın

Sperm düşüklüğü tedavisi

Çoğumuzun bildiği gibi futbol maçlarında, sahaya her takımdan 11 kişi çıkar. Bunlardan biri kalecidir. Yani toplamda 10 oyuncu vardır. Bunların da belli bir kısmı gol atan forvet denilen oyunculardır. Bunlarda eksiklik varsa, gol atmak zorlaşmaktadır.

Erkeklerin çocuk sahibi olamamasında en önemli sebeplerden biri sperm eksikliği dediğimiz durumdur. Sperm eksikliği, sperm sayısında düşüklük, sperm hareketi azlığı ya da morfoloji bozukluğu şeklinde ortaya çıkabilir. Ayrıca spermin iç kısmında yani DNA’sında da problem olabilir.

Erkek kısırlığı araştırılırken sperm tahlili özel öneme sahiptir. Sperm tahlilinin 2 ila 7 günlük bir cinsel perhizle yapılması önerilmekle birlikte, genelde tercih edilen, 3-4 günlük bir perhizle yapılmasıdır.

Sperm düşüklüğü tedavi ile gebelik

Kısırlık nedir?

Eğer çift evlendikten sonra korunmasız olarak 1 yıl cinsel ilişkiye girmesine rağmen gebelik oluşmadıysa buna kısırlık adı verilmektedir. Kısırlık yüzde 50 oranında erkekten kaynaklanır.

Erkeklerde kısırlık belirtileri

  • Çocuk sahibi olamamak
  • Cinsel fonksiyon bozuklukları (Örneğin, boşalmada güçlük, erken boşalma veya iktidarsızlık)
  • Acı, şişme veya testis bölgesinde yumru
  • Kromozom veya hormonal bozukluk belirtisi olan, sakal – bıyıkta veya diğer vücut kıllarında azalma
  • Düşük sperm sayısına sahip olmak (Bir mililitre menide 15 milyondan az sperm hücresi, her boşalmada 39 milyondan az sperm hücresi)

Gebeliğin doğal yollardan sağlanabilmesi için spermlerin yeterli hızda ve harekette olması gerekmektedir. Şayet hız ve hareketlilik yeterli değilse, gebeliğin gerçekleşmesi zorlaşacaktır.

Sperm düşüklüğü hamile kalanların yorumları
Sperm hareketsizliği tedavisi

Sperm tahlili yapıldıktan sonra Dünya Sağlık Örgütünün 2010 yılında yayınlanan kılavuzda belirlediği spermiogram testi normal değerleri ile karşılaştırarak sperm değerlerinin bozuk olup olmadığı değerlendirilir. Bu kılavuzun 5. versiyonu 2010 yılında yayınlanmış olup halen yürürlüktedir ve sperm değerleri bu kılavuza göre değerlendirilmelidir. Kılavuzun son haline buradan ulaşabilirsiniz.

Sperm testi hangi bölümde yapılır?

Sperm testi üroloji uzmanı tarafından talep edilir ve laboratuvar tarafından yapılır. Sonuç hastaya verilir, sperm testinin değerlendirmesi ve sperm düşüklüğü tedavisi üroloji uzmanı tarafından yapılır.

Azospermi baba olabilir mi
Sperm hareketsizliği tedavisi

Cinsel perhiz nedir?

Cinsel perhiz, erkeğin sperm testi vermeden önce ilişkiye girmemesi, elle boşalmamış olması ve gece rüyada boşalma olmamasıdır. Cinsel perhiz süresi iki ila yedi gün arasında olmalıdır, ancak, genelde tercih edilen, üç veya dört gün olmasıdır.

Kimler sperm testi yaptırmalı?

Eğer evlendikten sonra bir yıl geçmesine ve korunmasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmadıysa sperm tahlili yapılmalıdır.

Spermi düşük olup hamile kalanların yorumları

Spermiogram Nedir? Erkek Üreme Sağlığı İçin Önemi Nedir?

Spermiogram, erkek üreme sağlığını değerlendirmek için kullanılan bir tıbbi testtir. Bu test, erkeğin sperm kalitesini, hareketliliğini ve miktarını analiz ederek üreme potansiyelini belirlemeye yardımcı olur. Spermiogram, çiftlerin kısırlık sorunlarını anlamak ve tedavi seçeneklerini belirlemek için önemli bir araçtır.

Spermiogram Nasıl Yapılır?

Spermiogram testi, bir tıbbi uzman tarafından yapılmalıdır. Genellikle özel bir laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Test öncesinde, erkeğin cinsel aktiviteden en az 3-4 gün önce boşalmasının engellenmesi önerilir. Test için gerekli olan örnek, mastürbasyon yoluyla alınır ve özel bir kapta toplanır.

Toplanan örnek laboratuvara gönderilir ve uzmanlar tarafından değerlendirilir. Sperm miktarı, hareketliliği, morfolojisi (şekil ve yapı) ve diğer parametreler incelenir. Sonuçlar genellikle birkaç gün içinde hazır olur.

Spermiogram Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Spermiogram sonuçları, bir erkeğin üreme sağlığını değerlendirmek için önemli bir kaynaktır. İşte spermiogram sonuçlarının anlamını belirleyen bazı temel faktörler:

  1. Sperm Miktarı: Normal bir spermiogramda milyonlarca sperm hücresi bulunmalıdır. Düşük sperm miktarı, fertilite sorunlarına neden olabilir.
  2. Sperm Hareketliliği: Sperm hücrelerinin hızlı ve doğru bir şekilde hareket etmesi gereklidir. Hareketlilik sorunları, spermin yumurtayı dölleme yeteneğini etkileyebilir.
  3. Sperm Morfolojisi: Sperm hücrelerinin normal bir şekle sahip olması önemlidir. Anormal şekillere sahip sperm hücreleri, döllenme şansını azaltabilir.
  4. Diğer Parametreler: Spermiogram ayrıca sperm hücrelerinin büyüklüğünü, pH seviyesini ve diğer faktörleri de değerlendirebilir.

Spermiogram sonuçları, bir erkeğin fertilite (üreme yeteneği) üzerindeki etkisini belirlemeye yardımcı olur. Eğer sonuçlar normal değilse, bir ürolog veya androloji uzmanı, uygun tedavi seçeneklerini tartışmak için değerlendirme yapacaktır.

Spermiogram ve Kısırlık

Spermiogram testi, çiftlerin kısırlık sorunlarını anlamak ve nedenlerini belirlemek için kullanılır. Eğer bir erkeğin spermiogram sonuçları normal değilse, bu kısırlık sorunlarına yol açabilir. Ancak bu durumun tedavi edilebilir olduğunu unutmamak önemlidir. Hormon tedavisi, cerrahi müdahale veya diğer yöntemlerle erkek üreme sağlığı iyileştirilebilir.

Sonuç olarak

Spermiogram, erkek üreme sağlığını değerlendirmek için önemli bir araçtır. Erkeklerin bu testi düzenli olarak yaptırmaları, üreme sağlığı açısından kritik bir önlem olabilir. Spermiogram sonuçları, kısırlık sorunlarını anlamak ve tedavi seçeneklerini belirlemek için kullanılır, bu nedenle bu testin önemi büyüktür. Eğer çiftler çocuk sahibi olma konusunda sorunlar yaşıyorlarsa, bir uzmana başvurarak spermiogram testi yaptırmaları önerilir.

Meni miktarı / hacim / volüm

Çocuk sahibi olamayan erkeğin değerlendirilmesinde sperm değerlerinden ilk dikkat edilecek olan meni miktarı yani semen volümüdür. Bu miktarın 1.5 mililitre üzerinde olması gerekir. Miktarın az olması tıkanıklık yönünde değerlendirilebilir. Eğer bir tahlilde düşük çıkarsa mutlaka tekrar tahlil yapılarak değerlendirilmelidir.

Varikosel ameliyatı olanların yorumları
Varikosel ameliyatı olanların yorumları

Sperm sayısı

Sperm testi sonuçları değerlendirilirken bakılacak ikinci kisim sperm sayısıdır. Sperm eksikliği en sık sperm sayısı düşüklüğü şeklinde görülür. Sperm sayısı genelde iki farklı şekilde yazılmaktadır. Sperm konsantrasyonu ve toplam sperm sayısı.

Sperm konsantrasyonu

Sperm konsantrasyonu 1 mililitrede bulunan sperm sayısıdır ve 15 milyonun üzerinde olmalıdır. Farklı merkezlerde konsantrasyon, mililitredeki sperm sayısı, 1cc’deki spermatozoit sayısı veya 1cc’deki sperm konsantrasyonu olarak adlandırılmaktadır ancak hepsi aynı anlama gelir ve karşılığı sperm konsantrasyonudur. En az değeri 15 milyon olmalıdır. Bu sayının altında kaldığı takdirde spermler yumurtaya ulaşmakta zorlanır ve gebelik oluşma ihtimali düşer.

Toplam sperm sayısı

Toplam sperm sayısı ise konsantrasyondan farklı bir değerdir normalde 39 milyon olmalıdır. Farklı merkezlerde toplam sperm konsantrasyonu, ejekulattaki toplam sperm sayısı, total sperm sayısı ya da sadece sperm sayısı olarak belirtilebilir.

Sperm sayısı kaç olmalı?

Bir mililitrede 15 milyon, toplamda 39 milyon olmalı

Sperm sayısının az olması durumunda ne yapılır?

Sperm sayısı az çıkıyorsa mutlaka yeni bir test yapılarak düşüklük kesin olarak saptanır. Bundan sperm düşüklüğünün sebebi araştırılır.

Düşük sperm gebelik

Sperm düşüklüğü yapan sebepler

Öncelikle, varikosel için muayene ve ultrason yapılır. Varikosel varsa ameliyat ile sperm sayısı düzelir. Varikosel yoksa bu durumda sperm düşüklüğü için ilaç tedavisi verilir, beslenme düzenlenir ve bitkisel destek sağlanır.

Cinsiyet hormonları: Testosteron ve diğer cinsiyet hormonlarının düşük olması sperm üretimini etkileyebilir.

Kromozom anomalileri: Bazı kromozom anomalileri, sperm üretimini etkileyebilir. Örneğin, Klinefelter sendromu olan bir erkekte testosteron seviyesi düşük olabilir ve bu da sperm üretimini azaltabilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar, sperm üretimini azaltabilir. Örneğin, bazı antidepresanlar, anabolik steroidler ve kemoterapi ilaçları sperm sayısını azaltabilir.

Yaş: Erkekler yaşlandıkça, sperm üretimi azalır.

Sağlık sorunları: Bazı sağlık sorunları, sperm üretimini etkileyebilir. Örneğin, varikosel (testislerde damar genişlemesi) ve kronik böbrek hastalığı gibi durumlar sperm üretimini azaltabilir.

Stres: Stres, sperm üretimini etkileyebilir.

Sigara ve alkol kullanımı: Sigara ve alkol kullanımı, sperm üretimini azaltabilir.

Aşırı sıvı kaybı: Özellikle yoğun egzersizler sırasında aşırı sıvı kaybı, sperm üretimini azaltabilir.

İşyeri koşulları: Bazı işyeri koşulları, sperm üretimini etkileyebilir. Örneğin, bazı kimyasallar ve radyasyon gibi maddeler sperm üretimini azaltabilir.

Genetik faktörler: Bazı genetik faktörler de sperm düşüklüğüne neden olabilir.

Beslenme: Düşük protein, vitamin ve mineraller içeren bir diyet, sperm üretimini azaltabilir.

Sperm eksikliği yapabilir. Sperm sayısını artırmak için öncelikle hastalıklar ve kullanılan ilaçlar gözden geçirilir, enfeksiyon kontrol edilir. Bunlarda sorun yoksa, varikosel için muayene ve ultrason yapılır. Varikosel varsa ameliyat ile sperm sayısı düzelir. Varikosel yoksa bu durumda sperm düşüklüğü için ilaç tedavisi verilir, beslenme düzenlenir ve bitkisel destek sağlanır.

Sperm hareketi düşüklüğü

Sperm hareketliliği sperm testi değerlendirilirken dikkat edilecek başka bir konudur. Sperm eksikliği olan hastaların önemli bir kısmında sperm hareketi düşük çıkmaktadır. Yeni kılavuzda sperm hareketleri iki başlık altında değerlendirilmektedir. Birincisi toplam hareketli sperm oranı kincisi ise ileri hareketli sperm oranıdır.

Toplam sperm hareketi

Kılavuzda hareketli spermlerin toplam sperme oranının %40 olması önerilmektedir. Yani her 10 spermden 4’ü hareketli olmalıdır. Bunun altındaki değerler sperm hareketinin azalmış olması demektir. Farklı merkezlerde toplam hareketlilik, motilite veya toplam motilite gibi isimlerle raporlanabilmektedir. Bazı merkezlerde farklı bir değer olarak raporlanmamakta, diğer hareket değerleri toplanarak elde edilmektedir. Bunun için rapordaki hızlı ileri hareketli, yavaş ileri hareketli ve yerinde hareketli spermlerin oranları toplanır.

İleri hareket

İleri hareket ise toplam hareketten farklı olup bu hareketli spermleri ne kadarının ileri doğru hareket ettiğini saptamaya yöneliktir. Kılavuzda ileri sperm hareketinin normal değeri yüzde 32 olarak belirtilmiştir. Bu değerin altında saptanan değerler sperm ileri hareketliliğinin düşük olduğu yönünde yorumlanmalıdır. Bu değer ise hızlı ileri hareketli ve yavaş ileri hareketli spermlerin oranının toplanması ile bulunur. Hızlı ileri hareketli sperm, bazı merkezlerde progressif motilite, +4 hareketlilik, progresif hareketlilik veya A harfi ile ifade edilir. Yavaş ileri hareketli sperm ise non-progresif motilite, +3 hareketlilik, non-progresif hareketlilik veya sadece B harfi ile ifade edilebilir. A ve B değerlerinin toplanması ileri hareketlilik değerini verir ve en az yüzde 32 olmalıdır.

Sperm hareketi kaç olmalı?

İleri hareket yüzde 32, toplam hareket yüzde 40 olmalı

Sperm hareketsizliği tedavisi

Erkekte sperm hareketi düşük çıkıyorsa, öncelikle sebebi araştırmak gerekir. Aşağıdaki sebeplerden birisi varsa öncelikle bu sebep ortadan kaldırılır. Yoksa bu durumda ilaç, beslenme desteği ve bitkisel destek kullanılır.

  • Varikosel
  • Hormon bozukluğu
  • Daha önce geçirilmiş ameliyatlar
  • Enfeksiyon
  • Kullanılan ilaçlar
  • Bazı hastalıklar
  • Yaşam tarzı ile ilgili sorunlar

Sperm morfolojisi düşüklüğü

Sperm morfolojisi yani şekilleri sperm tahlil kağıdınının en son bölümünde yer alır. Burada önemli olan normal spermlerin oranıdır. Bunların en az yüzde dört olması gerekir. Eğer bu değer yüzde 4’ün altındaysa o zaman spermlerde Morfoloji bozukluğu olduğu değerlendirilmelidir.

Sperm sayısı ve hareketini artırmak için neler yapılabilir?

Sıcaklık spermleri bozabilir

Testislerin sıcağa maruz kalması, sperm sayısında ve hareketliliğinde azalmaya yol açar. Bu sebeple de kıyafet tercihleri bol ve rahat olarak tercih edilmelidir. Hamam, sauna ve kaplıca gibi sıcak ortamlardan uzak durmak gerekmektedir. Testislerin ısınması, spermlerin yavaş hareket etmesine yol açar. Sıcak duştan da kaçınılmalıdır.

Sperm kalitesini artırmak için

Yaşam tarzının düzenli ve dengeli olması üreme organlarının işlevini doğru bir şekilde yerine getirmesini sağlayacaktır. Özellikle alkolden ve sigaradan uzak durulmalıdır. Beslenme düzeni vitamin, mineral ve protein ağırlıklı olarak düzenlenmelidir.

sperm düşüklüğüne ne iyi gelir

Sperm hareketliliği ve sayısı stres oranından da etkilenmektedir. Stres hormonları, sperm hücrelerini doğrudan etkilemektedir. Stresi kontrol altına almak için düzenli olarak spor yapılmalı, stresli ortamlardan uzak durulmalı ve gerekli görüldüğünde profesyonel yardım almaktan çekinilmemelidir.

Spermi bozan sebepler

Sigara ve alkol, kısırlığa yol açan en önemli sebeplerin başında gelir. Sigara ve alkol kullanımı sperm hücre sayısını azaltır, spermlerin yumurtayı dölleme yetisini düşürür ve sperm hareketliliğini azaltarak spermin yumurtaya ulaşmasını dahi engelleyebilir.
Özellikle sürekli sigara ya da alkol ya da her ikisini de kullanmak spermlerin ciddi ölçüde yavaşlamasına yol açar.

Aşırı kilolu olmak ya da aşırı zayıf olmak, üreme organlarının olumsuz etkilenmesine yol açar. Vücut kitle indeksinin kişinin boyuna uygun olması gerekmektedir.

Yaşlanma sperm sağlığını etkiler mi?

Sadece kadınların biyolojik saati yoktur. 50 yaşından sonra sperm hareketi ve sağlıklı sperm sayısı bir adamın doğurganlığını etkileyebilir ve 50 yaşından sonra spermlerde ve doğurganlıkta azalmaya neden olabilir. Nasıl ki yaş ilerledikçe kaslar güçsüz hale gelmekte, görme yetisi azalmakta ve saçlar beyazlamaktadır, sperm kalitesi de bozulmaktadır. Bazı araştırmalar yaşlı erkekler tarafından hamile bırakılan kadınların düşük yapma riskinin hafifçe daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Sperm sayısı veya hareketi tedavi ile artar mı?

sperm değeri düşüklüğü
Sperm düşüklüğü tedavisi

Sperm sayı veya hareket düşüklüğü olan hastalarda öncelikle varikosel olup olmadığı değerlendirilir. Eğer varikosel varsa ameliyat ile bu hastaların üçte ikisinde sperm değerleri düzelmektedir. Varikosel ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Eğer varikosel yoksa bu hastaların ilaç tedavisinden fayda gördüğü ve sperm değerlerinin iyileştiği bilinmektedir.

Vignera ve arkadaşlarının yayınladığı güncel bir çalışmada, sperm düşüklüğü olan hastalarda tedavi ile sperm değerlerinin iyileştiği, gebelik oranlarının da tedavi görmeyen hastalara oranla daha yüksek olduğu bulunmuştur. (K50T20)

2020 yılında reprod Biol Endocrinol dergisinde yayınlanan bir araştırmada sperm düşüklüğü olan hastalara ilaç tedavisi uygulanmış ve tedavi öncesi ve sonrası değerler karşılaştırılmıştır. Tedavi sonunda hastaların sperm sayı, hareket ve şekillerinin anlamlı derecede düzeldiği bildirilmiştir. (F2,5)

Tedavi ile spermdeki artışlar

2019 yılında sperm düşüklüğü olan 57 hasta ile yapılan bir çalışmada denil ve arkadaşları 3 ay süreyle ilaç tedavisi uygulamış ve sperdeki düzelmeyi değerlendirmişlerdir. Tedavi öncesi ortalama 1 milyon olan sperm sayısı, tedavi sonrası 3,2 milyon olmuştur. Ayrıca yüzde 18 olan sperm hareketi 3 ay sonunda yüzde 26’ya çıkmıştır. Morfolojide anlamlı bir düzelme görülmemiştir. (T20)

Yine 2019 yılında yayınlanan çalışmada, Jannatifar ve arkadaşları, 3 ay tedavi sonunda sperm sayısında tedavi öncesine göre 5 milyon civarında artış olduğunu bulmuşlardır. Sperm ileri hareketi de tedavi öncesi yüzde 20 iken tedavi sonrası yüzde 24 seviyesine ulaşmıştır (N6)

sperm düşüklüğü neden olur

Spermiogram sonucu değerlendirme

Sperm testi sonucunuzu aşağıdaki yorum bölümüne yazarak değerlendirme isteyebilirsiniz. Lütfen değerleri aşağıdaki formatta , eksiksiz olarak yazınız. Ayrıca kaç yıldır çocuk isteyip sahip olamadığınızı da yazarsanız daha iyi olur.

  • Meni miktarı / hacmi / volümü
  • Likefaksiyon süresi
  • Sperm konsantrasyonu
  • Toplam sperm sayısı
  • İleri hareketli sperm oranı
  • Yerinde hareketli sperm oranı
  • Hareketsiz sperm
  • Normal morfoloji

Kaynaklar:
1) EAU (Avrupa Üroloji Birliği) erkek kısırlığı tedavi kılavuzları
2)Dünya sağlık örgütü (WHO) sperm tahlili değerledirme kılavuzu
3)Türk Üroloji Derneği sperm parametreleri değerlendirmesi

451 Comment

  1. ccccccc

    Sperm sayılarım düşük idi, 6 aylık bitkisel/ kimyasal ilaç tedavisi harika sonuç verdi, murat bey e sonsuz teşekkür ederim. İkinci çocuğumuz dünyaya geldi

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin

  2. Düşük sperm

    1 buçuk yıl önce başka bir doktorda çift taraflı varikosel ameliyatı olmuştum. Ameliyat öncesi sperm sıfır çıkmıştı. Ameliyat sonrası biraz yükseldi ama istenilen sayıya çıkmamıştı. 5 ay önce Abdullah Göymen hocamda aşılama yapmıştık ama tutmamıştı. Onun vesilesiyle Murat hocamla tanıştık. Murat hocamdan Allah razı olsun verdiği tedaviyle, bitkisel destekle 4-5 aylık tedavi sonucunda eşim şuan 7 haftalık gebe Allah’a çok şükür. Her şeyde bir hayır vardır derler. Aşılama tutmadığında çok üzülmüştük ama o vesileyle Murat hocamla tanışmış olduk. Çocuk sahibi olmak isteyenlere şiddetle tavsiye ediyorum.

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Gözünüz aydın. Allah sağlıkla kucağınıza almayı nasip etsin.

  3. Veli Burak

    Hocam merhaba. 7 yaşında bir kızım var. ikinci çocuğu istiyoruz. 6 aydır denememize rağmen olmadı. ultrason sonucu sol tarafta 3.4 mm varikosel tespit edildi. sperm testi aşağıdaki şekilde.
    – Görünüm Normal

    – Hacim 3,0 mL N(>1.5)

    – Morfoloji Normal (kruger) 5,0 % N(>4)

    – Sperm Konsantrasyonu 45,6 M/ml N(>15)

    – Hareketsizlik (IM) Yüzdesi 63,0 %

    – Yerinde Hareketlilik (NP) Yüzdesi 13,0 %

    – İleri Hareketlilik (PR) Yüzdesi 24,0 % L(>32)

    – Toplam İleri Hareketli Sperm Sayısı 32,3 M

    – pH 8,0 N(>7.2)

    – Lökosit Konsantrasyonu < 1 M/ml N(40)

    – Hareketli Sperm Konsantrasyonu 16,8 M/ml

    – Fonksiyonel Sperm 1,3 M/ml

    – Ortalama Hız (Mikron/sn) 26,0 mic/sn N(>1)

    – Toplam Sperm Sayısı 136,9 M N(>39)

    – Toplam Hareketli Sperm Sayısı 50,4 M

    – Fonksiyonel Sperm 4,0 M

    – Morfoloji Normal 6,8 M

    – Sperm Hareketli İndeksi 37,0

    – İleri Hareketli Sperm Konsantrasyonu 10,8 M/ml

    VÜCUT SIVILARININ PH ÖLÇÜMÜ Normal

    KRUGER TESTİ Normal
    Bu değerlere göre tavsiyeniz nedir hocam. teşekkürler.

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Dünya Sağlık Örgütü 2010 kılavuzunda sperm sayısının bir mililitrede 15 milyon olması gerektiği yazıyor. Bu sayı sizde 45 milyon olarak çıkmış.

      Ayrıca hızlı ve yavaş ileri hareketin toplamda yüzde 32 olması gerekiyor. Sizde ileri hareket değeri 24 olarak yazılmış.

      Bu durumda spermde sayı iyi ve hareket düşük demektir.

      Ayrıca morfoloji 4 olması gerekirken 5 çıkmış.

      Sperm sayısı, morfolojisi veya hareketi düşük olan hastalarda normal yoldan gebelik sağlamak zorlaşır. Ayrıca tekrarlayan gebelik kayıpları görülebilir ve bu da özellikle kadında ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bu durumun düzeltilmesi gerekir.

      Varikosel bu şekildeyse ameliyat faydalı olabilir diye düşünüyorum.

      Saygılarımla,
      Op.Dr.Murat Mermerkaya
      Üroloji uzmanı
      Tel: 05459261632
      https://www.drmuratmermerkaya.com
      instagram: https://www.instagram.com/op.dr.muratmermerkaya/

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Bir kişi günde birkaç kez mastürbasyon yapıyorsa, vücut meninin kıvamını arttıramaz ve aşırı akışkan bir meni gelmeye başlar. Böyle olduğu zaman ilişki veya mastürbasyon sıklığını azaltmak gerekir.
      Saygılarımla,
      Op.Dr.Murat Mermerkaya
      Üroloji uzmanı
      Tel: 05459261632
      https://www.drmuratmermerkaya.com
      instagram: https://www.instagram.com/op.dr.muratmermerkaya/

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Sperm azlığının belirtileri çok net değildir ve sperm kalitesinde veya miktarında olası bir sorun olduğunu gösteren ilk durum korunmasız ilişkiye rağmen hamilelik sağlamakta zorluktur. Bununla birlikte, bazı erkekler cinsel istek, sertleşme veya erken boşalma ile ilgili sorunlarla da karşılaşabilir. Hormonal problemlere dayalı olarak meydana gelen sperm azlığında, beyindeki hipofiz bezi etkilenir ve yorgunluk, cinsel istek azlığı gibi belirtiler oluşabilir. Bu belirtiler, hekimlerin hormonal testleri yapmaya yani sperm sayısında azalmaya yol açan erkeklik hormonu ve diğer hormon seviyelerini ölçmeye yönlendirebilir.

  4. S.Y.

    Hocam sperm düşüklüğü ve azospermi konusunda bildiğim en iyi doktor sizsiniz. Maşallah size.
    Erkekte spermin su gibi gelmesi neden olur onu soracaktım. Bir de spermin su gibi gelmesi hamileliğe engel olur mu?

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Bunun en sık sebebi sık boşalmadır. Çok sık aralıklarla boşalma sulu meniye yol açabilir. Bir kişi günde birkaç kez cinsel ilişki veya mastürbasyon yapıyorsa, vücut meninin kıvamını arttıramaz ve aşırı akışkan bir meni gelmeye başlar. Bu durum korkulması gereken bir sağlık sorunu değildir. Kişi 4-5 gün aralıklarla boşaldığı zaman meni eski rengine ve kıvamına gelecektir. Eğer düzelmezse detaylı araştırma gerekir.

  5. Melis

    Merhabalar hocam, test sonucu bu şekilde:

    Miktar 3.1
    Yoğunluk 8,5 mil/ml
    Toplam sayı 26 milyon
    Normal morfoloji: yüzde 4
    Canlı sperm yüzdesi: yüzde 60
    Toplam hareketli: yüzde 42
    İleri hareketli: yüzde 28

    Bu sonuçlarla doğal yoldan gebelik mümkün müdür acaba?

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Dünya Sağlık Örgütü 2010 kılavuzunda sperm sayısının bir mililitrede 15 milyon olması gerektiği yazıyor. Bu sayı sizde 8,5 milyon olarak çıkmış.

      Ayrıca hızlı ve yavaş ileri hareketin toplamda yüzde 32 olması gerekiyor. Sizde ileri hareket değeri 28 olarak yazılmış.

      Bu durumda spermde sayı ve hareket düşük demektir.

      Ayrıca morfoloji 4 olması gerekirken 4 çıkmış.

      Sperm sayısı, morfolojisi veya hareketi düşük olan hastalarda normal yoldan gebelik sağlamak zorlaşır. Ayrıca tekrarlayan gebelik kayıpları görülebilir ve bu da özellikle kadında ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bu durumun düzeltilmesi gerekir.

  6. Merve

    Merhaba hocam. Eşimin yes sonuçları şu şekilde:
    Perhiz süresi:2
    Likefaksiyon süresi: 20 dk
    Vizkozite: Normal
    Görünüm: Normal
    Ph: 7.5
    Semen Hacmi: 1.2 ml
    Sperm Konsantrasyonu:7
    Toplam Sperm Sayısı(ejekulat):8.4
    Yuvarlak Hücre Konsantrasyonu:6
    Aglütinasyon: Yok
    TPMSS:2.4
    Toplam Hareketlilik: %43
    İleri Hareketli: %29
    Yerinde Hareketli: %14
    Hareketsiz:%57
    Durum nedir, yardımcı olabilir misiniz?

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Sperm sayısı oldukça düşük görünüyor. Bu şekilde doğal yoldan gebelik oldukça zor. Testi tekrar etmekte fayda var. Bazen hatalı olabilir.

      Yine böyle çıkarsa sebebini araştırmak lazım.
      Sebepleri ve tedavisi ile ilgili detaylı bilgi verdiğim videoyu aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.

      https://m.youtube.com/watch?v=7ANwM1I74WE
      Saygılarımla,
      Op.Dr.Murat Mermerkaya
      Üroloji uzmanı
      Tel: 05459261632
      https://www.drmuratmermerkaya.com
      instagram: https://www.instagram.com/op.dr.muratmermerkaya/

  7. Selim

    Merhaba benim fsh ve prolaktinim yüksek . Bunlar yüksek olduğu için de sperm sayım ve hızım çok düşük . Ne önerirsiniz?

  8. Sezer

    Volüm 3,1
    Viskozite <2
    Likefaksiyon süresi 30
    Aglünitasyon yok
    Ph 8
    Lökosit <1
    Eritrosit yok
    Yuvarlak Hücre sayısı <5
    Sayı 105 milyon
    Total sayı 325,5 milyon
    Total hareket %75
    Progresif hareket 3+ %70
    Yerinde hareket +2 %5
    Hareketsiz %25
    T. İleri sperm 228 milyon
    Normal morfoloji %5

    Hocam yorumlarmısınız teşekkür ederim

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Dünya Sağlık Örgütü 2010 kılavuzunda sperm sayısının bir mililitrede 15 milyon olması gerektiği yazıyor. Bu sayı sizde 105 milyon olarak çıkmış. 

      Ayrıca hızlı ve yavaş ileri hareketin toplamda yüzde 32 olması gerekiyor. Sizde ileri hareket değeri 70 olarak yazılmış.

      Bu durumda spermde sayı ve hareket normal demektir. Bu durumda eşiniz ile ilgili bir sorun yoksa doğal yolla gebelik için bekleyebiliriz diye düşünüyorum.

      Saygılarımla,
      Op.Dr.Murat Mermerkaya
      Üroloji uzmanı
      Tel: 05459261632
      https://www.drmuratmermerkaya.com
      instagram: https://www.instagram.com/op.dr.muratmermerkaya/

  9. Yücel özdemir

    İleri hareketli(PR) 41
    Fonksiyonel siperm kons 15.0 m
    Sperm konsantrasyonu 168.3
    Hareketli sperm kons. 77
    Hareketsizlik(im) 52
    Görünüm normal
    Morfolojisi normal sperm 38.5
    Aklitinasyon negatif
    Perhis süresi 5
    Kruger 10
    Toplam ileri hareketli sperm 157.9
    Sperm hereket indeksi 293
    Akrekasyon negatif
    Ortalama hız 46
    Ligefikasyon normal
    Hacim 2.4
    Fonksiyonel sperm 36
    Toplam hareketlilik 48
    Toplam siperm kons 384.8
    İleri hareketli sperm 65.8
    Örnek tipi fresh
    Yerinde hareketli 7.0
    Toplam har. Sperm kons. 184.9
    Vbckansantrasyonu 1m
    Ph 9

    İyi günler hocam 6 ay gibi bir süredir deneme yapıyoruz. Değerlerim bu şekildedir. Ayriyeten eşim enfeksiyondan 10 gün kadar hastahane de yattı. Yardımcı olur musunuz

  10. h.d.

    Hocam merhabalar, 5 aydır çocuk istiyorduk, olmayınca test amaçlı spermiogram testi verdik. Sonuç aşağıdaki şekildedir. Yorum yapabilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar.

    Hacim 3,20000 ml
    pH 8,00000
    Likefaksiyon NORMAL
    Viskozite NORMAL .
    Lökosit <1
    Sperm Konsantrasyonu 10,50000 M/ml
    Toplam Hareketlilik 37,00000 %
    İleri Hareketli 4,00000 %
    Yerinde Hareketli 33,00000 %
    Hareketsizlik 63,00000 %
    Morfoloji (Normal Form) Kruger 2,00000 %
    Hareketli Sperm Kons. 3,90000
    İleri Hareketli Sperm Kons. 0,40000
    Fonksiyonel Sperm 0,10000
    Ortalama Hız <1 Micron/Sec
    Sperm Hareket Indeksi 5,00000
    Toplam Sperm Kons. 33,50000
    Toplam Hareketli Sperm Kons. 12,60000
    Toplam İleri Hareketli 1,30000 %
    Fonksiyonel Sperm Kons. 0,00000
    Morfoloji Normal Spermler 0,70000

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Dünya Sağlık Örgütü 2010 kılavuzunda sperm sayısının bir mililitrede 15 milyon olması gerektiği yazıyor. Bu sayı sizde 10,5 milyon olarak çıkmış.

      Ayrıca hızlı ve yavaş ileri hareketin toplamda yüzde 32 olması gerekiyor. Sizde ileri hareket değeri 4 olarak yazılmış.

      Bu durumda spermde sayı ve hareket düşük demektir.

      Sperm sayısı, morfolojisi veya hareketi düşük olan hastalarda normal yoldan gebelik sağlamak zorlaşır. Ayrıca tekrarlayan gebelik kayıpları görülebilir ve bu da özellikle kadında ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bu durumun düzeltilmesi gerekir.

      Saygılarımla,
      Op.Dr.Murat Mermerkaya
      Üroloji uzmanı
      Tel: 05459261632
      https://www.drmuratmermerkaya.com
      instagram: https://www.instagram.com/op.dr.muratmermerkaya/

  11. elif kk

    Hocam merhaba eşimin son test sonucu;
    Meni miktarı / hacmi / volümü : 2,6 ml
    Likefaksiyon süresi : 20 dk
    Sperm konsantrasyonu : 65 Mil/ml
    Toplam Motilite : 55
    Progresif Hareketli :32
    Yerinde hareketli sperm oranı : 23
    Hareketsiz sperm : 45
    Normal morfoloji : 2 ‘ dir.
    Bu sonuçlarda normal yol ile gebelik oluşumu şansı nedir ? Cevaplarsanız çok sevinirim.

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Dünya Sağlık Örgütü 2010 kılavuzunda sperm sayısının bir mililitrede 15 milyon olması gerektiği yazıyor. Bu sayı sizde 65 milyon olarak çıkmış. 

      Ayrıca hızlı ve yavaş ileri hareketin toplamda yüzde 32 olması gerekiyor. Sizde ileri hareket değeri 32 olarak yazılmış.

      Bu durumda spermde sayı ve hareket normal demektir. Bu durumda eşiniz ile ilgili bir sorun yoksa doğal yolla gebelik için bekleyebiliriz diye düşünüyorum.

      Saygılarımla,
      Op.Dr.Murat Mermerkaya
      Üroloji uzmanı
      Tel: 05459261632
      https://www.drmuratmermerkaya.com
      instagram: https://www.instagram.com/op.dr.muratmermerkaya/

  12. Emir

    Hocam merhaba
    Rica etsem değerlendirme yapabilir misiniz?
    1,5 yıldır evliyiz.

    Hacim 3,2
    Morfoloji % 3
    Sperm konsantrayonu 112,8 M/ml
    Hareketsizlik % 85
    Yerinde hareketlilik % 5
    İleri hızlı Hareketli %10
    İleri hareketli sperm sayısı 37,8 M
    Perhiz süresi 4 gün
    Likefikasyon —- abnormal
    Ph 8
    Vizkosite —— abnormal
    Toplam hareketlilik %15
    Hareketli sperm sayısı 17,2 M/ml
    Ortalama hız ——- 29
    Toplam sperm ——— 361 M
    Hareketli sperm ——— 55,2 M
    Fonksiyonel sperm ——— 2,9M
    Sperm hareket indeksi ——— 56
    İleri hareketli sperm kons —— 11,8 M /ml

    Varikosel raporu (Renkli dobler)

    Kanlanmalar doğal ve simetriktir.
    Sağ testis 45×20
    Sol testis 46×22
    Sağ epidimin başında 3mm çapında kist izlendi.
    Sol taraf pampiniform pleksusu oluşturan venlerin çapı artmıştır.
    İstirahatte dominant ven çapı 3,2mm valsalva ile 3,3mm
    Bu venlerde valsalva ile retrograd akım gözlenmedi.
    Skroral cilt kalınlığı normal sınırlarda ve simetriktir.

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Sperm hareketi oldukça düşük görünüyor. Ayrıca varikosel de saptanmış. Bu durumda ameliyat faydalı olabilir diye düşünüyorum ama muayene etmeden net bir şey demek doğru olmaz diye düşünüyorum.
      Saygılarımla,
      Op.Dr.Murat Mermerkaya
      Üroloji uzmanı
      Tel: 05459261632
      https://www.drmuratmermerkaya.com
      instagram: https://www.instagram.com/op.dr.muratmermerkaya/

  13. Işıl Öz

    Merhaba hocam eşimin sperm testi değerleri;

    Volüm: 5 CC ML
    
PH: 7.40

    Viskozite: Normal

    Konsantrasyon: 12×10 MİL

    Total Sperm Sayısı: 60×10 MİL
    Motilite: %60

    Hızlı Hareketli(+4) : %30

    Yavaş Hareketli(+3) : %30

    Yerinde Hareketli(+2) : %30

    Hareketsiz(+1): %10

    Değerler bu şekilde hocam hamile kalma şansı düşük mü acaba ? Değerler ne durumda sizce?

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Dünya Sağlık Örgütü 2010 kılavuzunda sperm sayısının bir mililitrede 15 milyon olması gerektiği yazıyor. Bu sayı sizde 12 milyon olarak çıkmış.

      Ayrıca hızlı ve yavaş ileri hareketin toplamda yüzde 32 olması gerekiyor. Sizde ileri hareket değeri 60 olarak yazılmış.

      Bu durumda spermde sayı düşük ve hareket iyi demektir.

      Sperm sayısı, morfolojisi veya hareketi düşük olan hastalarda normal yoldan gebelik sağlamak zorlaşır. Ayrıca tekrarlayan gebelik kayıpları görülebilir ve bu da özellikle kadında ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle bu durumun düzeltilmesi gerekir.

      Saygılarımla,
      Op.Dr.Murat Mermerkaya
      Üroloji uzmanı
      Tel: 05459261632
      https://www.drmuratmermerkaya.com
      instagram: https://www.instagram.com/op.dr.muratmermerkaya/

    2. Işıl öz

      Peki düzeltilmesi için ne yapmak gerekir

    3. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Sperm sayısı, morfolojisi veya hareketi düşük olan hastalarda öncelikle varikosel var mı bunu araştırıyoruz. Eğer varikosel varsa ameliyat ile hastaların üçte ikisinde sperm değerleri düzeliyor. Varikosel ile ilgili detaylı bilgi için https://drmuratmermerkaya.com/varikosel sayfasına bakabilirsiniz Eğer varikosel yoksa ilaç tedavisi ile spermi normale getirmeye çalışıyoruz. Sperm düşüklüğü yapan diğer sebepler için https://drmuratmermerkaya.com/sperm-dusuklugu/ sayfasına bakabilirsiniz. Bu tedaviler ile yeterli sonuç alamazsak bu sefer gündeme aşılama veya tüp bebek tedavisi geliyor.

      Saygılarımla,
      Op.Dr.Murat Mermerkaya
      Üroloji uzmanı
      Tel: 05459261632
      https://www.drmuratmermerkaya.com
      instagram: https://www.instagram.com/op.dr.muratmermerkaya/

  14. HALİT

    Hocam merhaba yaklaşık 1 sene önce sol taraflı varikosel ameliyatı oldum. 5-6 ay önce tekrar kontrol olduğumda aşağıdaki gibi varikosel oluşumu tekrarladığı sonucu çıktı. o zamanki değerlerim ( sperm sayısı 27 milyon iken toplam hareketli sayı (yavaş ileri ve yerinde hareketli) %50 idi.
    Hastanın Skrotal Renkli Dupleks Doppler USG sinde: B mod incelemede : Her iki testis normal boyutta, diffüz homojen yapıda, normal ekodadır. Her iki epididim normal boyut ve ekoda, homojen yapıdadır. Her iki scrotumda fizyolojik sınırları aşan mayi izlenmedi. Doppler İncelemede: Her iki testis vaskülarizasyonu tabiidir. Sağ pampiniform plexus venlerin en geniş çapı 1.4 mm ,yapılan valsalva manevra sonunda 1.8 mm ölçülmüş olup reflü izlenmedi. Sol pampiniform plexus venlerin en geniş çapı 1.9 mm , yapılan valsalva manevra sonunda 2.5 mm ölçülmüş olup reflü izlendi.Ayrıca yer yer 2.9 mm’ye varan ve yapılan valsalva manevra sonunda bile akım izlenmeyen variköz yapılar izlendi.
    Daha sonra değerlerim yükselmeye başladı ve son test sonucum;

    Meni miktarı / hacmi / volümü : 2,5 ml

    Likefaksiyon süresi : 20 dk

    Sperm konsantrasyonu : 58 Mil/ml
    Hızlı İleri hareketli : %1
    İleri hareketli sperm oranı : 31

    Yerinde hareketli sperm oranı : 24

    Hareketsiz sperm : 44

    Normal morfoloji : 5 ‘ dir.
    Bu sonuçlarda normal yol ile gebelik oluşumu şansı nedir ? Cevaplarsanız çok sevinirim.

    1. Op.Dr. Murat Mermerkaya

      Dünya Sağlık Örgütü 2010 kılavuzunda sperm sayısının bir mililitrede 15 milyon olması gerektiği yazıyor. Bu sayı sizde 58 milyon olarak çıkmış. 

      Ayrıca hızlı ve yavaş ileri hareketin toplamda yüzde 32 olması gerekiyor. Sizde ileri hareket değeri  32 olarak yazılmış.

      Bu durumda spermde sayı ve hareket normal demektir. Bu durumda eşiniz ile ilgili bir sorun yoksa doğal yolla gebelik için bekleyebiliriz diye düşünüyorum.

      Saygılarımla,
      Op.Dr.Murat Mermerkaya
      Üroloji uzmanı
      Tel: 05459261632
      https://www.drmuratmermerkaya.com
      instagram: https://www.instagram.com/op.dr.muratmermerkaya/

Write a Reply or Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp chat